Lever vi i helvetet?

När vi äntligen började se ett slut på Covid-19 så bytte vi det mot krig istället. Är det konstigt att människor blir deprimerade i denna världen? Det finns inget slut på eländet känns det som ibland.


Covid-19 avslutade miljontals liv och de flesta känner säkert någon som fick avsluta sitt liv alldeles för tidigt p.g.a. detta virus. Jag hade ”turen” att bli sjuk två år efter första utbrottet i Sverige, då viruset hade muterat till Omikron. Men alla hade inte den turen, senaste siffran jag såg på antalet döda i världen var över 6 miljoner (12 mars 2022). Samtidigt som världen kämpade med Covid-19 började alla möjliga konstiga konspirationsteorier spridas. Den ena konspirationsteorin är värre än den andra och jag orkar inte ens skriva om det. 


Personligen har jag mått bra psykiskt under Covid-19, som jag skrivit ett blogginlägg om (läs här). Men jag förstår att världen inte kan leva med lockdowns och olika restriktioner för alltid. Jag är väl en av få som mått bra av att få lugn i mitt liv under två år. Att slippa alla krav och sociala sammanhang har bara gjort gott för mitt huvud.


Men när världen börjar öppna upp efter två år, då vaknar en galning till i Ryssland och startar krig i Ukraina. Ja, han startade ett krig. Tyvärr har ett nytt konspirationsgäng skapats som påstår att det är en specialoperation med fredsstyrkor från Ryssland som ska rädda Ukraina. Nä! Det är krig, människor och djur dör i Ukraina samtidigt som du läser detta. Det är väldigt sällan jag tar ställning politiskt på min Instagram men denna gången var jag tvungen.


Innan invasion av Ukraina den 24 februari 2022 hade jag närmare 2800 följare från Ryssland. Jag visade omgående vilken sida jag stod på och uppenbarligen var det många ryssar som inte gillade det. Idag (12 mars 2022) har jag endast 1500 följare kvar från Ryssland. Men jag vill även poängtera att jag fått ett antal DM från ryssar som fördömer kriget i Ukraina. Men dessa personer vågar tyvärr inte prata om det offentligt.


Men istället har Ukraina seglat upp på en 5:e plats på antalet följare. Från 400 till över 2000 följare. Detta gör mig så oerhört glad och stolt!


Jag har haft kontakt med både nya och gamla följare som bor i Ukraina som berättat för mig vilket helvete de har där. I många delar av Ukraina har de bombats tillbaka till medeltiden. Jag minns speciellt ett DM från en kvinna. Hon berättade att hon levt ett helt normalt liv innan kriget. Hon bor i lägenhet i centrala Kyiv tillsammans med sin son. Men att hela hennes liv förstördes den dagen Ryssland invaderade Ukraina. Hon berättar för mig att hon och hennes son tillbringat halva dagen nere i ett skyddsrum eftersom flyglarmet gått och att hon hela tiden är beredd på att springa ner där igen. Istället för att hennes son ska springa ut till lekplatsen får han istället springa ner till ett skyddsrum. Ingen som sitter där nere i skyddsrummet vet ens om de har ett hem kvar när de går upp igen. I värsta fall har de inte ens hunnit få med sig sitt husdjur ner i skyddsrummet.


Vad håller mänskligheten på med? Vi är rädda för både det ena och det andra. Men egentligen är den farligaste varelsen på jorden vi själva, människan. Det räcker att en galning sitter vid spakarna i ett land så raderas delar av mänskligheten bort från jordens yta. Men även våldet ute i samhället ökar mer och mer. 


Det är större risk att gå ut på gatan och bli skjuten än att bli dödad av en haj. I USA sköts 20 000 människor ihjäl 2020, bakom varje vapen finns en människa som väljer att avsluta en annan människas liv. Vi kan jämföra dessa 20 000 dödsfall med antalet som dör av hajattacker varje år. Antalet människor som dör av hajattacker i hela världen är 9–10 stycken per år (människan dödar över 100 miljoner hajar enligt WWF).


Glöm inte att det finns goda människor där ute! Jag hoppas det blir som i Superhjältefilmerna, att de goda alltid vinner. Något jag i alla fall kan lova dig är att jag, Cooper och Kira kommer göra vårt bästa att sprida glädje i världen. För någonstans i detta helvete finns faktiskt goda människor och våra djur som alltid tar hand om oss.


Kärlek // Niklas, Cooper och Kira