Kattliv Presenterar

Cooper - den badande katten


Influencern Niklas Lundström, 37 år från Vellinge, som driver katt-Instagramkontot
Sphynxnille har en sphynxkatt vid namn Cooper med en ovanligt stark böjelse för vatten.
Coopers vattenintresse har nu gjort honom viral på nätet - en video om Cooper på sajten
The Dodo har visats över 20 miljoner gånger och hans badvideos har till och med fått
uppmärksamhet av Hollywoodstjärnor. Inte nog med det, Niklas har även fått berätta om
det hela i TV4:s Nyhetsmorgon. Kattliv tog chansen att intervjua husse Niklas om saken.


Att katter skyr vatten brukar vara en allmänt känd sanning, men ingen regel är utan undantag! Niklas Lundström har precis ett sånt undantag.Hur upptäckte du till att börja med att Cooper var så förtjust i vatten?

– Jag upptäckte ganska omgående att Cooper visade ett stort intresse för vatten. Han flyttade hem till mig i vecka 15 och redan de första dagarna började han leka med vatten. Det började med alla vattenglas att han skulle ner med tassen i dem och leka. Sen fortsatte det med kastruller (med kallt vatten) och diskhon. Efter någon dag i sitt nya hem fick han för sig att hoppa ner i badkaret när jag badade. Han satte sig först på kanten och lekte med tassen i vattnet som han brukade göra i vattenglasen och sen tog han och hoppade i. Jag tänkte att det är väl lika bra att testa att bada honom och se hur han reagerar. Jag fyllde upp badkaret med varmvatten och han hoppade i och började plaska direkt. Då var Cooper bara 16 veckor gammal och idag är han 9 år. Sedan dess har han badat varje söndag.


Visar Cooper på något speciellt sätt att han vill bada och leka med vatten?


– Jag tror nästan att han vet att hans baddag är söndagar, för han brukar sätta sig vid badkaret och vänta. Sen när jag börjar tappa upp vattnet i badkaret så blir han helt uppspelt och försöker hoppa i innan jag ens hunnit fylla badkaret. Om Cooper själv hade fått bestämma hade han gärna badat varje dag. Men resten av veckan får han nöja sig med att slå ut mina vatttenglas och göra vågor i diskhon


Om Cooper inte får bada när han önskar, vad händer då?


– Cooper är väldigt rastlös och har massor av energi. Jag kan märka på honom att han får ett lugn och är nöjd när han får ta sitt bad. Ibland finns där inte tid för hans bad och då märker jag på honom att all energi används på mig och hans bästa vän Kira som är en Cornish rex. Kira är inte alls lika intresserad av vatten som Cooper. När det är Coopers baddag brukar Kira gå och lägga sig i sängen och njuta av lugnet som infinner sig, haha. Hon och jag hjälps åt att få ut all energi från Cooper, så jag tror hon tycker det är lite skönt när Cooper badar och hon kan sova en stund.


Hur är det att leva med en katt som har så stort vattenintresse?


– Det är helt underbart. De flesta katter gillar inte vatten och vissa katter tycker det är okej med vatten, men inte mer. Men Cooper älskar verkligen vatten. Jag blir så varm i hjärtat varje gång han ska ta ett bad och man ser hur lycklig han är. Det enda man måste tänka på är att aldrig glömma att Cooper alltid söker efter vatten, därför får man vara extra försiktig ibland. Är man nere på stranden med honom och han ser vatten brukar han springa ut mot vattnet och hemma hos folk med pooler försöker han alltid hoppa i. Problemet är bara att Cooper är Sveriges sämsta simmare, haha!


Åker ni iväg och badar i något hav också eller sker badandet endast på hemmaplan?

– Han har plaskat i både Öresund och Östersjön, men oftast är det för kallt. Vi har vårt favoritställe på Kämpingestranden, där brukar jag gå med Cooper i sele och han kan sitta i timmar och bara titta på vågorna och fascineras av havet. Pooler är det värre med, för där brukar vara varmare och det blir djupt direkt. Men jag släpper honom aldrig ur mitt synfält och jag har även köpt en flytväst till honom om han skulle få för sig att hoppa i.


Vilka vattenlekar brukar Cooper ägna sig åt?


- När han badar brukar jag oftast fylla badkaret med badskum och badankor. Då brukar Cooper gå runt och putta på ankorna och plaska i badskummet. Ibland tror jag att han gör det för att han vill ha mer skum. Jag brukar alltid ställa en kastrull med kallt vatten på plattorna när jag använt dem, för att ingen ska bränna sig. Den kastrullen är Coopers bästa leksak, där plaskas det varje dag.


Kan Cooper leka med vattnet själv, eller vill han att du ska engagera dig i vattenleken också?


– I vanliga fall vill Cooper att jag och Kira ska vara med på allt. Men när det gäller vatten går han in i något läge där allt runt omkring försvinner. Han blir helt bortkopplad från omvärlden och han verkligen bara njuter. En rolig sak är att när han ligger och sover och han hör att jag fyller diskhon med vatten och jag plaskar lite med handen, då kommer han flygandes som en raket för han vet att det är lekdags.


Har du och Cooper någon extra rolig vattenlek som ni vill dela med er av till andra katter?


– Det finns faktiskt minipooler att köpa till katter och den brukar Cooper leka med på sommaren. Eftersom han skvätter så mycket får han vara utomhus med den. Sen kan jag faktiskt tipsa om badankor som vissa katter tycker det är roligt att puffa på. Fyll upp diskhon och lägg i badankor och se om katten visar intresse. Vattenkranen älskar Cooper också, det är bara att slå på en svag och varm vattenstråle. Där brukar Cooper köra in tassen och leka med vattnet.


Kan Cooper sätta igång vattenkranar ”på egen tass”?


– Som tur är kan han inte det. För i så fall hade jag behövt sätta lås på alla vattenkranar och jag hade haft en ännu skrynkligare katt eftersom han hade badat varje gång jag inte varit hemma.


Har Cooper förstått att hans stora glädje för vatten har gjort honom känd och hur hanterar han isåfall sitt kändisskap?


– Jag hoppas han förstår att han blivit kändis och att allt vi gör tillsammans gör vi för en god sak. Vår Instagram handlar inte om att tjäna pengar, utan vårt kändisskap används till att få bort alla fördomar som finns om sphynx och att jag får ett forum att prata om psykiskohälsa. Cooper kommer alltid vara den han är hur känd han än blir, världens underbaraste katt som alltid letar efter vatten. Jag hoppas att han en dag kommer att få gå på den röda mattan och visa världen att det är okej att inte se ut eller vara som alla andra. Att använda sina olikheter till något bra, det är den Cooper som gör mig stolt.


Kattliv önskar många vattenpussar till Cooper, mera lugn och ro till kompisen Kira och tackar Niklas för pratstunden.