Kattliv 2021

Niklas vill nå ut i hela världen med sitt Instagramkonto


Niklas är kattinfluencern från Vellinge kommun som aldrig önskade sig en katt från allra första början egentligen, men som från ett tidigare förhållande gled in i hela kattgrejen på ett bananskal. Numera vurmar han starkt för sin sphynxkatt Cooper och sin rexkatt Kira och driver ett instagramkonto med snart 100 000 följare.


Kattliv har tidigare skrivit om Niklas och hans katter Cooper och Kira i artikeln ”Cooper och Kira gör succé på Instagram” i nr 4/2017. 2018 skrev Niklas själv artikeln ”Niklas tappade livsglädjen – Räddades av Cooper och Kira” i Kattliv nr 5/2018, och nu under 2021 har han även skrivit krönikan ”Jag försvarar min katt” i Kattlivs nystartade systertidning Kattliv Presenterar nr 3/2021. Tidigare i år fick även Cooper lite extra plats i Kattliv Presenterar nr 2/2021 under rubriken ”Cooper – den badande katten” för att han är så förtjust i att bada så han skulle bada varenda dag om han fick. Videos på Coopers badande har nu spridits som en löpeld genom hela internet och ut till andra länder.


När vi på Kattliv den här gången kontaktar Niklas för en intervju så blir det via hangout på datorn, rätt sent på kvällen. Efter att tidigare ha skiftat mellan dag och natt så jobbar Niklas numera nattskiftet som kriminalvårdare på Trelleborgs häkte permanent och byter aldrig dygnsrytm när han blir ledig från jobbet.


– Jag trivs bäst med att ha det så, kvällen och natten är min ”primetime”, säger Niklas.


Vi är otroligt nyfikna på hur allting funkar när man jobbar som kriminalvårdare i Sverige och hoppas att vi inte kränker honom med våra många frågor om hans jobb. Vi ställer bland annat frågan om det på hans jobb går till precis som i Netflix tv-serie Orange is the New Black, detta är väl ungefär vad vi ser framför oss. Vi får dock det bestämda svaret tillbaka att det gör det verkligen inte. För det första så jobbar han på ett häkte, så där sitter endast de som är misstänkta för brott, ingen har ännu dömts för att verkligen ha begått något brott. För det andra så ingår det i kriminalvårdarnas jobb att följa med de brottsmisstänkta till rättegångarna OM det ens kommer till läget att det blir en rättegång, i somliga fall saknas bevisning och då går den misstänkta fri.


– Många tror ju att det är poliser som följer med den misstänkta till rättegången för att det är det man ser i amerikanska filmer och tv-serier, men så funkar det inte.


Vi undrar vidare om han ens ser de intagna överhuvudtaget när han jobbar natt, de kanske bara sover då. Niklas berättar då att Trelleborgs häkte är en ganska gammal byggnad som har gemensamma toaletter ute i korridoren. Hade det inte varit för den sakens skull så hade nog många stannat inne på sitt rum jämt och då kanske inte Niklas hade sett så mycket av dem.


– Nyare häkten brukar ha toalett inne på rummen, förklarar Niklas.

Niklas kom även in på det här kärriärspåret på ett bananskal, det började med att han som 19-åring jobbade extra som styrketräningsinstruktör tillsammans med en kille som också jobbade på häktet och brukade berätta för Niklas om sitt jobb där. När Niklas sedan hade gått ut gymnasiet och inte hade något annat tydligt karriärspår att följa så bestämde han sig för att kontakta sin styrketräningsinstruktörskollega för att höra efter om det kunde finnas någon ingång för honom att jobba på häktet. Och det gjorde det, nu har Niklas haft det här jobbet sedan 2002 och tycker att det är drömjobbet för honom, men han är noga med att poängtera att allt bygger på att du har bra kollegor som vet vad de ska göra och när det ska göras och alltid håller sig till protokollet.


– På häktet kan en situation gå från 0 till 100 innan man hinner blinka och då betyder bra kollegor precis allt för att man själv ska känna trygghet på arbetsplatsen, menar Niklas.

Under tiden som vi har pratat på om Niklas jobb har Cooper vandrat iväg och kurat ihop sig för att mysa till det under en filt. När Niklas riktar datorns kamera mot Cooper ser det ut som att Cooper har skapat en liten mysig grotta därunder. Utanför filtgrottan vilar Kira förnöjt.


– Hittar man en av katterna så hittar man alltid den andra, de är helt oskiljaktiga vänner på ett alldeles speciellt sätt redan från dag ett när de träffades. Aldrig har de varit osams, inte en endaste dag, bedyrar Niklas.

De här katterna unnar till och med varandra att ha sina favoritlekar ifred. Kira älskar när laserpekaren kommer fram, hon är väldigt aktiv och lekfull sommartid men sen på vintern går hon nästan i ide, berättar Niklas och skrattar. Och när hon leker med laserpekaren då vet Cooper att det är ”hennes” lekstund, så han visar henne respekt genom att inte bryta sig in i den utan väntar tålmodigt på sin lektur och liksom bara ”hejar” på henne när hon leker. Coopers favoritlekar inbegriper vippor och när han leker med sina vippor visar Kira samma respekt tillbaka och låter honom få leka med dessa ifred, förklarar Niklas.


På frågan om Niklas själv och Kira har någon hobby som är lika stark som Coopers intresse för att bada så säger Niklas att Kira gillar att jaga spindlar och andra småkryp. Niklas själv har en stor fascination för bilar, Saab-bilar ska det vara.


– Jag är en stor Saabnörd, avslöjar Niklas. En Saab som passar varje årstid tycker han är bra att ha. På senare tid, efter att han har startat sitt Instagramkonto, så har han även investerat i lite bättre kameror för att ta fina bilder att visa upp där, så nu får jag nog erkänna att även fotograferingen har blivit min hobby, säger Niklas.

Niklas växte upp utanför Malmö på den lilla orten Höllviken i Vellinge kommun. Han har nu en annan bostadsort, men har stannat kvar innanför Vellinge Kommuns gränser. Som liten kom han egentligen aldrig i kontakt med katter, och inte direkt senare i livet heller. Han hade marsvin, hamstrar och akvariefiskar som husdjur under uppväxten men familjen har aldrig ens haft bekanta som har haft katter, så när exet ville skaffa katt var det inte direkt som att Niklas hurrade av lycka över detta. 


Men om det ändå skulle ske så var Niklas tydlig med att det fick lov att bli en social katt som man inte skulle behöva dammsuga efter. Sphynxen blev då det självklara valet och en lämplig sådan fanns på Blocket. Det var en ryska som hade fött upp Cooper, och Cooper har en stamtavla men den anlände inte förrän några dagar efter att Cooper hade anlänt till deras lägenhet. Det här kattköpet skedde alltså 2012 och var Niklas första stora kattupplevelse.


– Vi visste ju inte hur det skulle gå till när man skulle köpa katt, och med tanke på att en Sphynxkatt är rätt så dyr i inköp hade jag nog blivit ganska stressad om ett kattköp hade gått till på det här viset idag, säger Niklas fundersamt. 

Niklas fortsätter att beskriva kattköpet som att kvinnan trots allt var en seriös kattförsäljare, vi blev varnade för att Cooper troligtvis inte skulle trivas med att vara en ensamkatt. Vi märkte ganska snart av Coopers stora energiförråd när vi kom hem så det tog inte lång tid innan vi började leta nästa katt och då tittade vi mest på vilka katter i närområdet som fanns till salu. Cornish rex-katten Kira fanns närmast till hands och då var det inget att fundera på. Kira introducerades först försiktigt till Cooper hemma i lägenheten från transportburen, men eftersom katterna inte fräste åt varandra eller uppvisade andra tecken på ogillande så tyckte uppfödaren att de kunde släppa ut Kira ur buren. Det gick alldeles utmärkt, hon fick ett varmt välkomnande av Cooper och trots att katterna är ganska olika varandra så har de ändå fattat tycke för varandra på ett större plan än att de bara accepterar att den andra är där. De vill helt enkelt göra ALLT tillsammans.

– Om den ena måste åka till veterinären så står den andra och väntar spänt därhemma ända tills vännen har kommit tillbaka till hemmet igen, tar Niklas upp som ett exempel på katternas ovanligt såta vänskap. Cooper blev genast en mycket lugnare katt i Kiras sällskap, fortsätter Niklas.

På frågan om hur katterna fick sina namn så svarar Niklas att Cooper hade namnet Cooper i sitt stamtavlenamn och Niklas är ett fan av Sheldon Cooper i den amerikanska tv-serien Big Bang Theory, så därför tyckte Niklas att Cooper skulle få behålla sitt namn Cooper. Kira döptes av Niklas ex och eftersom Niklas redan hade fått bestämma Coopers namn så hade han inget att säga till om när Kira skulle få sitt namn.


Trion bestående av Cooper, Kira och Niklas bor sedan 2009 i samma lägenhet som de alltid har bott i ända sedan katterna kom in i Niklas liv.


– Vi bor på markplan med en inglasad altan, och där trivs katterna att sitta hela sommaren ända tills det blir lite kallt, beskriver Niklas och fortsätter att förklara; när sommaren är över då vill katter med lite och ingen päls hellre vara inomhus igen.


Men de här katterna är inte bara sociala mot varandra, de ger även Niklas en hel del uppmärksamhet. En lustig sak som de har för sig är att de, varje gång jag ska borsta tänderna med min eltandborste, vill vara med genom att sitta på mina axlar, säger Niklas. Och detta händer alltså varje gång som jag borstar tänderna, så fort jag tar eltandborsten ur laddaren så hör Cooper klicket och rusar mot toaletten med Kira i hasorna, berättar Niklas vidare.


– Det är som att de tänker att ”nu har människan 10 minuter över att umgås med oss, skynda dig nu så att vi inte missar vår chans att få umgås med honom”, berättar Niklas med ett leende. 

2016 var året när Niklas startade sitt Instagramkonto, då med det enkla syftet att bespara vännerna alla tjatiga kattbilder på Facebook. Numera är det mycket tid som läggs på att fotografera och redigera och att välja ut bilder, cirka fyra timmar per dag går det faktiskt åt till detta. Och Niklas har dessutom gett respons på varenda DM som han har fått. Han kallar sig för perfektionist och tidigare lade han aldrig upp en bild på sitt Instagramkonto om han inte tyckte att den var perfekt på alla sätt.


– Nuförtiden kan jag lägga upp en bild för beskådan som kanske inte har den perfekta skärpan eller den perfekta bakgrunden, men om bilden ändå förmedlar den rätta känslan som jag söker så kan jag nu, till skillnad från hur jag var förut, acceptera att inte allt är perfekt, intygar Niklas. Alla influencers skulle ju tycka att de är noga med materialet som de lägger upp, men många lägger upp saker för att det ska bli mycket material på kontot och att det ska synas att de är aktiva. Jag själv tar väldigt många bilder, men jag lägger inte ut så väldigt många av alla bilder som har blivit tagna.


– Det är viktigt för mig att allt material som jag lägger upp läggs upp av en särskild anledning.


Niklas kollegor följer honom på Instagram och pushar honom väldigt mycket så han tror att de tycker att hans vunna kattintresse är lite roligt. De tänker nog att det åtminstone är något som är bra för honom med tanke på depressionen som han fick år 2016.


Niklas har många amerikanska följare och de verkar inte ha en massa konstiga åsikter och tycka något speciellt om att Cooper är av rasen sphynx, men av någon konstig anledning finns det ett motstånd mot sphynxar i Sverige, berättar Niklas.


– Ett av målen med mitt Instagramkonto är i nutid att nå ut i hela världen och höja sphynxarnas status, avslutar Niklas.

Niklas har tack vare att han driver sitt Instagramkonto Sphynxnille blivit känd i många länder.


Förutom detta så kan vi avslöja att Niklas även kommer att vara Kattlivskrönikör nästa år. En del av våra läsare har hört av sig och tyckt att det är för få män som skriver i Kattliv så vi är glada att fler män med kattintresse hör av sig med intresset att fatta pennan.


Vi tackar för den spinnande trevliga intervjun och önskar stort lycka till i Niklas fortsatta kamp för att höja katters status.