Kattliv 2017

Cooper och Kira gör succé på Instagram


Niklas Lundström startade ett Instagramkonto för att hans vänner skulle slippa ständiga kattuppdateringar på Facebook. Femton månader senare följer mer än 16 000 personer hans vardag tillsammans med katterna Cooper och Kira.


När vi slår oss ner vid Niklas köksbord i skånska Hököpinge så vill båda katterna vara med. Kira, en grönögd Cornish rex-hona, luktar nyfiket på mig och kameran innan hon rullar ihop sig hos husse. Sphynx-hanen Cooper har redan hunnit hoppa ner i mitt knä. Strax därefter klättrar han upp på min axel. Niklas skrattar till och säger att allt är som det brukar vara.


- Cooper kommer att vara på dig hela tiden. Han tycker det är roligt med nya människor. Kira är också social, men inte lika intensiv till sättet.


Inte självklart med katt
Innan Kira och Cooper kom in i Niklas liv har han inte kattfrälst. Han hade träffat katter hos kompisar, men inte tyckt att de verkade särskilt spännande.


- Jag hade fått en bild av att katter var rätt tråkiga djur. Mitt intryck var att de mest låg och sov i ett hörn och skötte sig själva. Det visade sig att jag hade helt fel.


Det var Niklas dåvarande sambo som ville ha katt. Niklas var tveksam men sa att han kunde gå med på det om katten var social och inte hårade ner överallt.


- Många av mina vänner med pälsdjur måste dammsuga varje dag för att det inte ska vara som en matta av hår på golvet, skrattar Niklas. Jag vill helst slippa den biten.


De började kolla på nätet efter kattraser och i september 2012 flyttade Cooper, då femton veckor, in. Och Niklas blev förälskad på stört. Den tidigare bilden av att katter var osociala kasserades snabbt.


- Man brukar beskriva Sphynxen som en blandning mellan människa, hund, katt, apa och clown. Det stämmer verkligen in på Cooper. Redan på korten från uppfödaren kan man se att han är en enormt social katt. Cooper är alltid mitt i smeten.


Bästisar vid första ögonkastet
Niklas och hans dåvarande sambo jobbade under olika tider på dygnet, så det var nästan alltid någon hemma. Men d et stod ändå snart klart att Cooper inte trivdes som ensamkatt och jakten efter en lämplig kattkompis började.


I februari 2013 bestämde de sig för Kira, en Cornish rex som på väldigt många vis var olik Cooper. Cooper hade alltid varit i händelsernas centrum. Kira var däremot utstött – både av sina syskon och av den andra kull som uppfödaren hade. Niklas var osäker på hur det skulle gå att sätta samman två så olika katter.


- Det kändes som ett lotteri. Vi visst inte om Kira skulle acceptera en så intensiv katt som Cooper. Men när vi satte ner buren med Kira på golvet såg man på en gång att det skulle gå hur bra som helst. Efter fem minuter kunde vi släppa ut henne. Sedan lekte de i en timme innan de somnade bredvid varandra i sängen, berättar Niklas.


Sedan dess har katterna varit oskiljaktiga. Den tidigare så blyga Kira är numera en helt annan katt. En förändring man kan tacka Cooper för, enligt Niklas.


- I och med att han är trygg och nyfiken så har hon också blivit det. Han har verkligen hjälpt henne att utvecklas.


En ovanlig Instagram-trio
För drygt ett år sedan startade Niklas ett Instagramkonto, delvis för att hans vänner inte skulle behöva ta del av ständiga kattuppdateringar på Facebook. ”De kompisar som vill läsa om Kira och Cooper kan aktivt välja att göra det på Instagram”, tänkte han. Det visade sig att det inte bara var vänkretsen som gillade Kira och Cooper. Efter en månad hade kontot drygt tusen följare.


- I början varvade jag kattbilder med andra vardagsgrejor. Det var ett vanligt Instagramkonto helt enkelt. Men sedan lade jag upp ett foto med katterna och fick jättemånga följare på en dag. Så det blev ett kattinstagram istället.


Numera består Instagramkontot av bilder och videoklipp från Niklas, Kiras och Coopers vardag. De får ungefär 1000 nya följare per månad. Hemligheten bakom framgången?


Niklas har några gissningar:
- Kira och Cooper är väldigt lätta att fota eftersom de följer med överallt. Jag har tagit kort på dem på stranden och filmat när de får tänderna borstade. Det blir inte samma slags bilder hela tiden utan väldigt varierat. Dessutom har jag fått intrycket av att det är vanligare att tjejer som instagrammar om de här två raserna. Kira, Cooper och jag är helt enkelt en lite ovanlig trio.