Hallå 2018

Katterna som blivit stjärnor på nätet


Allt började med att Niklas Lundström ville bespara vännerna med kattbilder. Men i stället gjorde Cooper och Kira succé på Instagram. Nu har kattkontot över 20 000 följare.

Kanske är de medvetna om att de är kändisar. De rör sig i alla fall med den självsäkra elegansen hos någon som är van att dra blickarna till sig. När Hallå hälsar på i lägenheten i Vellinge har Instagramkontot @sphynxnille precis passerat 20 000 följare och tickar stadigt uppåt. Och då har kontot bara funnits i ett och ett halvt år.


Niklas Lundström är uppvuxen i Höllviken och var från början ingen kattmänniska.

Jag gillade inte katter, jag tyckte de var tråkiga, inte alls så sociala som hundar, generellt. Det var min före detta sambo som ville ha katter, och jag ville slippa dammsuga. Så vi läste på om olika kattraser.


De fastnade för rasen sphynx och hösten 2012 flyttade kattungen Cooper in, ett socialt och kvavt energiknippe. Han blev Niklas första katt någonsin och den som omvände honom till kattälskare. Ett halvår senare fick Cooper sällskap av lilla Kir, en lugn och blyg Cornish Rex.

Fastän de är så olika kan de inte vara utan varandra. När jag och sambon gick från varandra 2014 delade vi först på dem, men det funkade inte.

 

Det kattvigda Instagramkontot skapades för att Niklas ville bespara Facebookvännerna alla kattbilder. Man Cooper och Kira gjorde snabbt succé i bildflödet på internet.

 

Jag märkte det ganska omgående. Varje gång jag lade ut en ny bild blev responsen jätteskor och det kom massor av kommentarer. Jag blev förvånad för det var ju inte alls tanken från början.


Vad intresset kan bero på vet han inte riktigt. Katternas utseende för förstås att de sticker ut och de är ofta båda två på bilderna. De är nyfikna och gillar att nosa kring kameran.

Samtidigt som Niklas berättar strövar katterna runt bordet, nosar på block och penna, sticker fram huvudet mot telefonens kameralins och hoppar, när de tröttnat, sätter de sig tillrätta på Niklas axlar.

 

Jag tror faktiskt att de är medvetna om intresset. De vet mycket väl vad kameran är för något.

 

En följd av Instagramsuccén är också att Niklas fått ett helt nytt intresse – fotografering.

 

Jag tar extremt många bilder på dem. Jag lägger ut något varannan, var tredje dag, jag vill inte att det ska bli för mycket.

 

Instagramkontot har följare över hela världen med det händer inte alltför sällan att trion blir igenkänd även på hemmaplan. Niklas brukar ta med katterna på promenader och utflykter till stranden. Han går i sele och hon sitter gärna på axeln. När vi är på stranden släpper jag dem ofta lösa.

 

Om succén på Instagram från början var ofrivillig så har Niklas Lundström nu sporrats att locka ännu fler följare. Jag hoppas på 30 000 före årets slut, säger han.