Sverige/Svensken

När jag ställde frågan på min Instagram vad mitt nästa blogginlägg skulle handla om, var det väldigt många som ville veta mer om Sverige och svensken. Först tänkte jag, detta blir lätt att skriva om. Jag är svensk och bor i Sverige. Men sen insåg jag att det kanske inte är så lätt ändå. Jag har levt hela mitt liv i Sverige och ser inte vårt land som något speciellt. Jag går inte heller runt och tänker hur underbart Sverige är och hur är svensken?. Men när man sätter sig ner och funderar lite djupare och tänker vad som är speciellt med Sverige så finns det hur mycket som helst att skriva om. Man har en tendens att bli ”hemmablind”. Detta blir kanske inte några nyheter för mina svenska följare eller så kanske det blir det? Inlägget är uppdelat i två stycken. Först handlar det om svensken och nästa om Sverige.


Svensken


Alla har vi föreställningar/fördomar hur människor är från olika länder. Ibland stämmer det och ibland inte. Därför blir det extra roligt att skriva om svensken för mig, om mitt egna folk. Kanske trampar jag någon på tårna eller får någon en ”aha-upplevelse”. Vi får se, för nuförtiden verkar det vara väldigt lätt att kränka människor. Se istället min text med humor och försök att skratta, livet blir lite enklare då.


Min första tanke jag fick upp med svensken är hur konflikträdda vi oftast är. Sverige har inte varit i Krig på över 200 år och det kanske beror på att vi gärna vill vara vän med alla? Nu är jag ingen förespråkare av krig, men den konflikträdda svensken kan vara en förklaring till det.


Avstånd och att inte söka kontakt med andra människor är svensken expert på (vilket  ska ses som en bra egenskap i dessa Corona-tider). Om du kommer till Sverige och ska åka buss ger jag dig ett tips. Sätt dig ALDRIG bredvid någon på bussen om där finns andra lediga säten där du kan sitta ensam. Skulle du ändå få för dig att göra det är det ingen fara. För svensken är konflikträdd så personen bredvid dig kommer inte säga något. Däremot kommer svensken vräka av sig till alla sina vänner och släkt.


Apropå att inte söka kontakt med andra människor. Oftast tittar svensken i dörrhålet när hen ska ut från lägenheten. Mest för att se att kusten är klar att man kan gå ut utan att träffa på någon.  


Svensken har också fått för sig att äta och dricka exakt samma saker på alla högtider. Påsk, Midsommar och Julafton, varför ändra ett vinnande koncept? Sill, ägg, köttbullar, prinskorv osv fungerar ju alltid?


Vid midsommar lever svensken verkligen ut då ska det dansas runt en stång. Det är inte ofta man ser en svensk göra något liknande. Så är du i Sverige ta vara på detta tillfälle att se en svensk leva ut ordentligt. Det kanske jobbigaste för svensken är att hen tvingas göra detta i nyktert tillstånd eftersom där är barn med. Som sagt, en turistattraktion som bara går att se en gång per år.

 

När vi ändå är inne på mat. I norra Sverige äter svensken rutten fisk ”surströmming”. Det kallas för en delikatess där. Jag minns bara när någon idiot på min skola för många år sedan öppnade en sådan burk och slängde in i någons skåp. HELVETE vad det luktade, den delen av skolan fick stängas av i flera dagar. Om ni inte vet vad jag pratar om så Googla ”Stinky Fish Challenge” så förstår ni hur illa det luktar.


Här i södra Sverige äter vi ”Spettkaka” som smakar som en blandning av frigolit och spånskiva. Ingredienserna är smör, potatismjöl, socker och ägg. Hur man ens kan komma på att göra något ätbart av dessa ingredienser är imponerande.


Men skulle du besöka Sverige kan jag garantera dig att du kommer bli väl bemött för svenskar är oftast väldigt trevliga och hjälpsamma. Skulle du gå steget ännu längre och vilja lära känna en svensk kommer du garanterat inte bli besviken. Lyckas du låsa upp den privata svensken så är det bara att gratulera. För svensken är generellt väldigt påläst både när det gäller Sverige och resten av världen. Jag läste en studie där svensken rankades som den 4e smartaste i världen. Det blir heller aldrig några problem att resa utomlands med en svensk eftersom nästan alla svenskar kan engelska.


Svensken är alltid i tid, bestämmer man klockan 14.00 är det 14.00 som gäller. Många svenskar tycker det är respektlöst att komma försent. Jag vet att turister som kommer till Sverige fascineras av vår kökultur. Finns där inga kölappar har svensken ett inbyggt system i hjärnan där man håller koll på alla vems tur det är. MEN skulle någon missa detta kösystem och tränga sig står ändå alla helt tysta eftersom då kommer den konflikträdda svensken fram igen. Därför är det kölappar i 99% i alla butiker, även där det aldrig uppstår kö. Men svensken tar ändå en lapp och väntar på sin tur.


Jag vill ändå avsluta med att svensken är bäst i världen! Jag är stolt att vara svensk och pratar mer än gärna om hur bra Sverige är och hur bra svenskar är.

 

Sverige


Fakta

Huvudstad: Stockholm

Valuta: Krona

Befolkningsmängd: 10,4 miljoner

Språk: svenska

Nationaldag: 6 juni

Från norr till söder: 1 572 km

 

Många kanske förknippar Sverige med IKEA, Volvo, SAAB, Scania, Spotify, H&M, smörgårdsbord, lingonsylt, ABBA, Nobel, Zlatan Ibrahimović, Ingmar Bergman, älgar, Astrid Lindgren, vikingar och Stockholm.


År efter år ligger Sverige väldigt högt i alla undersökningar i världens bästa land att leva i. Sverige brukar pendla mellan plats 1–10 varje år. Jag såg en undersökning för någon månad sedan där Sverige utsågs som världens bästa land att leva i som kvinna.

 

Temperaturen kan skilja mycket från södra till norra Sverige. Precis som ni såg i faktarutan så är Sverige ett väldigt långt land. I södra Sverige är det inga problem att odla vindruvor, oliver och apelsiner. Du kan t.om. ha palmer utomhus större delen av året. Temperaturen på sommaren (maj, juni, juli, augusti, september) brukar ligga mellan 20–30 grader. Vintrarna i södra Sverige brukar vara milda och oftast blir det inte mycket kallare än 0 grader. I norra Sverige kan temperaturen ligga runt -40 grader på vintern och här brukar falla ordentligt med snö.


Sverige är väldigt känt för sin vackra natur. I norra Sverige har vi ett fenomen som kallas för ”Norrsken” detta ljussken brukar vara en turistmagnet. Turisterna brukar även hitta till skidanläggningar som finns i norra Sverige. Här finns även Sveriges högsta berg som heter Kebnekaise (2097 m). Södra Sverige är känt för sina stränder och öppna landskap. Hela Sverige täcks av 63% skog. I Sverige har vi något som heter ”Allemansrätt” vilket betyder att du får röra dig fritt i skogen. Älgen är Sveriges mest kända djur som finns över hela Sverige. Men jag skulle ändå vilja säga att igelkotten är Sveriges mest kända djur. Varje gång jag lägger upp en bild/video på en vild igelkott blir folk som galna att det finns vilda igelkottar i Sverige. Jag trodde de levde som vilda i nästan hela världen.


Sveriges största turistmagnet är Liseberg (3 miljoner besökare) som är ett nöjesfält, fruktansvärt tråkigt att behöva skriva det. För det finns så mycket bättre ställen att besöka i Sverige än ett nöjesfält. Därför tänkte jag skriva mina 3 smultronställen i Sverige som jag självklart själv besökt.

 

  • Österlen

Österlen är ett område som ligger i södra Sverige. Landskapet här är magiskt och stränderna är milslånga och oftast helt folktomma. Här finns en av Sveriges mest kända sandstränder som är hela 12 km lång (Sandhammaren). Här finns även Sveriges mest kända äppelodlingar (Kivik). Kör man runt på Österlen märker man ganska omgående hur många konstgallerier som finns här, på sommaren hittar Sveriges kulturelit hit. Utmed vägarna hittar du även många gårdsbutiker som säljer lokala specialeter.

 

  • Vasamuseet (Stockholm)

Med nästan 1,5 miljoner besökare per år och ett museum som är svårslaget så är det självklart att Vasamuseet ska finnas med på listan. Vasa var ett svenskt krigsfartyg som sjönk 1628. Det tog över 300 år innan man bärgade skeppet (1961) och skeppet var i extremt bra skick efter att ha legat på botten i över 300 år. Hela Vasaskeppet bogserades och restaurerades och återfinns idag inne på Vasamuseet.


  • Kalmar/Öland

Mitt favoritställe i Sverige. Kalmar är en stad som ligger i sydöstra Sverige och Öland är en ö. Mellan Kalmar och Öland finns en bro som är 6 km lång. Kalmar är ingen stor stad men det är också därför jag älskar den, man slipper all storstadshets. Var du än befinner dig i Kalmar ser du Kalmar slott som ligger 5 minuter från centrum. Är man i Kalmar är ett besök på museet Kalmar slott ett måste. Runt stora delar av Kalmar finns fortfarande en stenmur kvar. Muren byggdes på 1600-talet för att skydda staden från fiender. 


Till mitt älskade Öland tar det 5 minuter med bil över bron. På sommaren går det även färjor mellan Kalmar – Färjestaden (Öland). Öland är en långsmal ö, längden är 140 km och bredden är inte mer än 16 km. På den södra och norra udden återfinns Sveriges mest kända fyrar ”Långe Erik” och ”Långe jan”. Några måsten att besöka på Öland är självklart fyrarna, Borgholms slottsruin, stora Alvaret och Byrums raukar.


Borgholms slottsruin från 1200-talet byggdes för att försvara Kalmar från fiender. Idag är det ett museum och betalar du inträde får du vandra runt fritt inne på slottsruinen. På sommaren används även slottsruinen för konserter, de flesta kända svenska artisterna har haft konserter här. Men även många stora utländska artister som t.ex. Bob Dylan, The Beach Boys och Tom Jones.


Stora Alvaret har enligt mig en av Sveriges vackraste natur. Naturen här påminner inte om något liknande i hela Sverige. På denna plats återfinns väldigt speciella växtarter och ett unikt område för orkidéer.


I Byrum hittar du Ölands mest kända raukar. För mina utländska följare är raukar en formad sten som havets vågor skapat. Väldigt vackra att titta på och mitt emot dessa raukar ser man en liten ö som heter ”Blå Jungfrun”. Många svenskar vet inte ens att denna ö finns i verkligheten. Ön är en av Sveriges mest sägenomspunna platser. Ön hette tidigare Blåkulla och detta namn känner de flesta svenskar till. Blåkulla nämns första gången år 1555 av en biskop som skriver att Blåkulla är den plats dit häxorna åkte till för att möta Satan och fira häxsabbat.