Övertänkande - en ond cirkel

Övertänka är en konst som många av oss behärskar. Vi analyserar, ifrågasätter och tvivlar på allt från våra egna beslut till andras avsikter. Vi grubblar över det förflutna och oroar oss för framtiden. Vi letar efter tecken, signaler och bekräftelser som kan ge oss svar på våra frågor. Vi tror att om vi bara tänker tillräckligt hårt och länge så kommer vi att hitta lösningen på våra problem.

Men är det verkligen så? Leder övertänkande till klarhet eller kaos? Tillfredsställelse eller stress? Visdom eller vansinne?


Det finns inget enkelt svar på den frågan. Övertänkande kan vara både bra och dåligt, beroende på situationen och syftet. Ibland kan det vara nyttigt att tänka igenom saker noga innan man agerar, särskilt när det gäller viktiga och komplexa val. Att väga för- och nackdelar, se olika perspektiv och utforska alternativ kan hjälpa oss att fatta bättre beslut och undvika ånger.


Men ibland kan övertänkande vara skadligt och kontraproduktivt, särskilt när det gäller saker som vi inte kan kontrollera eller förändra. Att älta över det som redan har hänt eller oroa sig för det som kanske aldrig kommer att hända kan göra oss deprimerade, ångestfyllda och handlingsförlamade. Vi fastnar i ett negativt tankemönster som hindrar oss från att njuta av nuet och se möjligheter i framtiden.


Så hur vet vi när vi övertänker för mycket? Och hur kan vi bryta den onda cirkeln?


En bra tumregel är att fråga sig själv: Är mina tankar hjälpsamma eller skadliga? Leder de till något positivt eller negativt? Ger de mig energi eller tar de min energi? Om svaret är det senare så är det dags att sluta övertänka och börja göra något annat.


Så hur kan vi sluta övertänka? Här är några tips som kan hjälpa:

  • Acceptera att du inte kan veta allt eller förutse framtiden. Det finns alltid en risk för att något går fel eller inte blir som du tänkt dig. Det är en del av livet och du kan inte kontrollera allt som händer runt dig.

  • Lär dig att lita på din intuition. Din intuition är din inre visdom som bygger på din kunskap, din erfarenhet och dina känslor. Den kan ge dig värdefulla ledtrådar om vad som är bäst för dig i olika situationer. Lyssna på den och följ den.

  • Gör något som får dig att må bra. Att motionera, meditera, lyssna på musik eller göra något kreativt kan hjälpa dig att slappna av och bryta ditt övertänkande.

  • Sätt en deadline för ditt beslut. Bestäm dig för när du ska fatta ditt beslut och håll dig till den. När du har bestämt dig så släpp det och gå vidare. Acceptera ditt beslut och lär dig av det.

  • Utmana dina negativa tankar. Fråga dig själv om de är sanna, rimliga och hjälpsamma. Om inte, byt ut dem mot mer positiva och realistiska tankar.

  • Sök stöd från andra. Du är inte ensam om att övertänka. Dela dina tankar och känslor med någon du litar på, som kan lyssna, förstå och ge råd. Om du känner att du behöver professionell hjälp, tveka inte att söka den.

Övertänkande är inte en sjukdom utan en vana. Och som alla vanor kan den ändras med lite vilja och träning. Så nästa gång du känner dig överväldigad av dina tankar, ta ett djupt andetag och påminn dig själv om att du har makten att välja hur du vill tänka.