Hur är det att vara en kattinfluencer? 

Niklas Lundström, Kattlivs krönikör för i år som också driver ett Instagramkonto med vilket han har blivit Sphynxnille med hela Instagramvärlden, berättar om saken från sitt perspektiv och kommer med goda råd till alla nyfikna som vill prova på det hela.

 

Han har nu vid tidpunkten för den här intervjun nästan 70 000 följare på sitt Instagramkonto @Sphynxnille, och drömmen vore förstås att en dag vakna upp till en spräckt 100 000-följare-gräns, men Niklas, eller Sphynxnille som han numera är känd som på Instagram, gör inget av det som han gör för att tjäna pengar, han vill helt enkelt nå ut med några större budskap till omvärlden.


I Kattliv Presenterar, julspecialen nr. 4/2021 var Niklas med som profilen och något som vi kan repetera från det inslaget är hur allting började. 2016 var året när Niklas startade sitt Instagramkonto och då var det med det enkla syftet att bespara vännerna alla tjatiga kattbilder på Facebook.


Katterna införskaffades tillsammans med hans ex, och då var inte Niklas den som var pådrivande och intresserad av saken, men han ställde kravet att det inte skulle vara någon katt som hårade ner överallt och då landade valet på den nakna sphynxkatten Cooper. Cooper fick väldigt snart sällskap av den vänliga och sällskapliga rexkatten Kira. Efter uppbrottet med dåvarande flickvännen hamnade Niklas sedan i en djup depression och det blev katterna Cooper och Kira, som nu bodde kvar med Niklas, som till slut hjälpte Niklas ur den jobbiga mardrömmen. Niklas skrev själv om detta i artikeln ”Niklas tappade livsglädjen- Räddades av Cooper och Kira” i Kattliv nr. 5/2018.


Numera driver han sitt Instagramkonto främst av tre stora anledningar, den första är att nå ut till andra som också mår dåligt och skapa en plattform på vilken han kan skriva om ämnet psykisk ohälsa med andra människor.


-Det kanske låter dumt, men det är en stor tröst att veta att det finns fler där ute som mår dåligt, säger Niklas.


Den andra stora anledningen till att han driver Instagramkontot är för att ta bort fördomar om nakenkatter. Vi får höra många berättelser från Niklas om människor som upprepade gånger hör av sig och talar om att det inte är normalt med katter utan päls, och att nakenkatter skulle lida av detta på något vis. Och Niklas hävdar att de värsta fördomarna tyvärr finns i vårt avlånga land Sverige, Niklas har många följare i utlandet också men dessa reagerar inget nämnvärt på att Niklas katter är nakenkatter.


-Mina nakenkatter är givetvis innekatter och de har dessutom inga sjukdomar, så jag kan försäkra alla om att mina katter mår bra och är lyckliga med sina liv, trots att de inte har någon päls, intygar Niklas.


Till och med Niklas egen mamma reagerade negativt på hans nyhet om att han hade skaffat nakenkatt, hon hörde därefter inte av sig på hela två månader. Idag kallar hon katterna för sina barnbarn och frågar alltid hur det är med katterna före hon frågar hur det är med Niklas.


Som vi på redaktionen förstår det så får Niklas dagligen tampas med dessa nakenkattsfördomar och vi håller med om att hans katter ser mycket lyckliga ut på alla foton och i alla videos man ser på hans Instagramkonto, vi oroar oss mer för alla hemlösa katter därute i världen, och detta leder oss osökt in på den tredje väldigt viktiga anledningen till att Niklas har sitt Instagramkonto, nämligen att höja kattens status. Hur kan 100 000 katter bara i Sverige vara hemlösa? Det är inte klokt, och vi på Kattlivs redaktion tackar Niklas för att han hjälper till att sprida viktig information på sitt Instagramkonto som bland annat hjälper till att motverka katters hemlöshet.

 

Niklas är dålig på att hålla koll på andra kattinfluencers, de flesta influencers gör det de gör för att få en inkomst, men Niklas vill hellre få fram ett budskap än att tjäna pengar och då känner han att de lever i lite olika världar.


Han konstaterar att om man lägger manken till så kan man nog leva på att vara kattinfluencer, men på frågan om när man har utnyttjat sina katter för mycket till ändamålet, så svarar han att när katterna lider, då har man korsat gränsen för när man bara utnyttjar katterna för uppmärksamhet.


Just bekräftelsen att det jag säger och skriver uppskattas av människor är annars den bästa sidan med att vara kattinfluencer, menar Niklas.


-Från början när ingen visste vem jag var så var det ingen som dömde mig där. Det var en räddning att kunna fly verkligheten litegrann, förklarar Niklas vidare.


Under fem-sex år har människor följt honom från hans depression, och det har för Niklas varit en stor tröst i allt det mörka.


När jag frågar om vad det mest negativa med att vara kattinfluencer är så kommer vi tillbaka till att folk har fördomar om nakenkatter. Niklas tror ändå att katterna i sig själva är bäst på att charma och omvända människor. Den som får äran att faktiskt träffa katterna kommer att mötas av två katter som är ganska på.


-Kira vill gärna kolla av läget med nya människor en stund först, men om allt verkar lugnt så har hon sedan inget emot att sitta i deras knä, berättar Niklas.

 

Om man vill bli kattinfluencer så tycker Niklas att man ska hitta en egen grej som man själv och katterna tycker är kul och inte titta så mycket på vad andra gör. Det är viktigt att man tycker att det är kul om man ska orka hålla på med det under en längre tid.


-Lägg inte FÖR mycket pengar på utrustning även om bra utrustning också är viktigt, och om du inte får det flödet som du vill ha så ge det tid, tipsar Niklas.


Dessutom så ska man stålsätta sig mot att man får många skitmeddelanden som man kanske gör bäst i att låta bli att besvara för att inte slösa för mycket tid av sitt liv på struntsaker, är ytterligare några av hans goda råd.

 

Många tänker nog mest på den glammiga sidan av att vara influencer, som att företag skickar ut många gratisprodukter som de hoppas att du som influencer ska vilja visa upp på din Instagram. Niklas kan intyga att den biten faktiskt stämmer bra, själv så får han två-tre erbjudanden i veckan om att göra reklam för olika produkter, inte bara från svenska företag utan även från de utländska företagen, men Niklas tackar nej till det mesta och tar kanske bara två erbjudanden om året.


-Varför ska jag göra reklam för till exempel en kattmatssort som jag vet att Coopers känsliga mage inte kommer att tåla? undrar Niklas som tycker att man blir för styrd om man gör reklam för en massa saker.


-Om man börjar att uppfattas som oseriös på det sättet så kan det faktiskt göra så att man tappar följare och man kan råka bränna broar för att få chansen att samarbeta med något företag i framtiden i något sammanhang som man brinner mer för, säger Niklas och menar att det därför är viktigt att tänka igenom i förväg vilket syfte man vill att ens Instagramkonto ska ha.


-För mig kostar det mer att vara kattinfluencer än vad det inbringar, men jag gör det inte heller för pengarnas skull, jag behöver inte de pengarna, menar Niklas och tillägger att om det ändå blir någon intjänad slant av det hela så skänker han den till välgörenhet sådana gånger, så att det får gå till katter som är i större behov av det.

 

 

Här kommer Sphynxnilles bästa tips till dig som vill bli kattinfluencer:

 

  • Nischa dig, hitta något som sticker ut från mängden. 

  • Ha tålamod. Det kan ta tid att få följare. 

  • Bra utrustning. Suddiga bilder och halvdåliga videos drar inte uppmärksamheten till sig. 

  • Svara ej på negativa meddelanden. Det är som att slänga bensin på elden. 

  • Gör inget mot kattens vilja. 

  • Kopiera inte andras bilder/video. Försök att använda din egna fantasi. 

  • Kvalité är bättre än kvantitet. 

  • Var social och engagerad med dina följare.