Katten som inte visste att han var en katt

På vår Instagram brukar jag skoja om att Cooper kommer från en annan planet. Ibland undrar jag om det inte är sant. Den katten har inga som helst kattinstinkter och kan verkligen inte katternas språk. Jag är tveksam till att hans själv identifierar sig som en katt.

Hur katter hälsar på varandra har han inte en aning om. Att man först håller lite avstånd och kollar av läget för att sedan närma sig sakta men säkert. Istället rusar Cooper fram till andra katter utan någon eftertanke om hur man egentligen ska uppföra sig. Oftast blir den andra katten helt förskräckt och antingen fräser eller flyr från honom. Kvar står en helt oförstående Cooper som undrar vad han gjorde för fel. För i hans värld finns inga fiender, utan där är alla potentiella nya vänner. Men riktigt så ser inte verkligheten ut i kattvärlden.

Han förstår heller inte att han borde avsky vatten. För flera tusen år sedan var katterna ökendjur och hade troligtvis knappt en aning om vad vatten var för något. På Coopers planet fanns troligtvis massor med vatten med tanke på hans förkärlek till just H₂O. Det eviga sökandet efter vatten pågår varje dag hemma i lägenheten i södra Skåne. Det räcker oftast att man startar en kran så kommer han springandes över lägenhetsgolvet för att i nästa sekund köra in tassen i strålen.

 

Hans absolut bästa dag är ”Coopers dag” som våra följare kallar det. Den dagen betyder baddag för nakenkatten och infaller alltid på en söndag. Ibland tror jag att Cooper har en gömd kalender någonstans i lägenheten där han ser när det är dags att bada. För just på Coopers dag kan jag ibland hitta honom sittandes framför badkaret. Där sitter han snällt och väntar på att kranen ska startas och badkaret ska fyllas.

 

Det sägs att katter i genomsnitt sover 15 timmar per dag. Men inte Cooper, hans energi tar aldrig slut. När han var yngre köpte jag automatiska leksaker till honom som han själv kunde leka med. Dessa skulle bli ett komplement när husse inte hade tid att vara lekledare. Det inhandlades automatiska laserpekare, automatiska fjädervippor och olika banor med bollar i. Tyvärr blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Den automatiska laserpekaren gick han fram till och slog till i protest varje gång, till slut hade vandalen förstört den. Samma öde gick även fjädervippan till mötes, den drog han sönder på bara någon dag. De där roliga banorna med bollar i tittade han surt på och sedan gick han istället bort och stirrade surt på mig. Om han då inte fick någon uppmärksamhet kunde jag någon minut senare höra hur en kruka föll från fönsterkarmen rätt ner i golvet. Då visst han att uppmärksamheten steg till 100%.

 

Något annat som övertygat mina följare om att Cooper omöjligt kan vara från jorden är hur han hanterar situationer som de flesta katter starkt ogillar. När jag laddar upp videos på tandborstningen, kloklippningen och öronrensning med honom tror vissa knappt att det är sant. En katt som sitter helt stilla och njuter av den ”hemska” behandlingen förvånar helt enkelt många. Men i min värld är det normalt att han sitter snällt och fint medan tandborsten glider över hans tänder.

 

Kanske har vissa av mina tusentals följare rätt i att han kommer från Nakenkattsplaneten. För mig har det ingen större betydelse var han kommer ifrån. Jag är mest glad att han finns på jorden tillsammans med mig och förgyller mitt liv varje dag.