TR/FORL

Tooth Resorption (TR) som tidigare hette Feline Odontoclastic Resorption Lesions (FORL) är en tandsjukdom som kan drabba alla katter, det finns forskning som visar att allt mellan 30% - 70% av alla katter får denna tandsjukdom. Det är en smärtsam sjukdom som enkelt förklarat bryter ner tanden. Våra katter lider i det tysta eftersom de är experter på att visa att de mår bra. Detta beteende finns hos de flesta djur, att aldrig visa sig svag. Visar man sig svag blir man antingen utstött av flocken eller så blir man ett lätt byte för rovdjuren.


Jag tänker inte gå närmare in på vad veterinärer/försäkringsbolag/experter osv skriver om denna sjukdom, för det kan man googla fram om man är intresserad. Jag kommer istället berätta om mina egna erfarenheter med Cooper och Kira och försöka ge lite tips på hur man kan upptäcka det och vad man gör efter det. Detta är ingen vetenskaplig artikel.


Cooper fick konstaterad TR när han var 4 år gammal och Kira fick tandsjukdomen när hon var 8 år. Coopers TR är betydligt mer aggressiv jämfört med Kiras. Han har opererats 4 gånger och har endast 5 tänder kvar och Kira har opererats 1 gång och då drog man ut 4 tänder.


Jag borstar Cooper och Kiras tänder varje dag, men tyvärr går det inte att förebygga denna sjukdom. Eftersom jag kontrollerar Cooper och Kiras munnar varje dag så kan jag upptäcka skadade tänder innan hela tanden löst upp sig och bara pulpan återstår. Det luriga med denna sjukdomen är att den ofta börjar i rötterna och är då svår att se. Men en gång i veckan brukar jag ta tandborsten och försiktigt massera tandköttet med tandborsten och om smärta då uppstår från rötterna märker man det ganska omgående. Börjar skadan av tanden ovanför tandköttet ser man det direkt, det ser ut som ett hål i tanden och du ser ”köttet” i tanden.


Veterinärer rekommenderar att man ska röntga varje år när man konstaterat TR. Men jag vet att verkligheten ser annorlunda ut och att väldigt få röntgar sin TR-katt varje år.


Det gör VÄLDIGT ont med TR men det finns också olika stadier i sjukdomen och i början av sjukdomen har katten ingen smärta. Därför säger jag det igen, kontrollera kattens mun för börjar skadan ovanför tandköttet ser du det direkt. Börjar den i rötterna kan du märka smärta vid beröring (med t.ex. tandborsten) eller så märker/ser du det när skadan klättrat upp ovanför tandköttet. Vid minsta misstanke om TR boka en tid hos veterinären.


Det är väldigt dyrt med TR. Även om du har katten försäkrad finns det många bolag som inte ens ersätter sjukdomen. Därför är det viktigt att hitta ett bolag som i alla fall ger lite ersättning. Jag tänker inte rekommendera något bolag men där jag har Cooper och Kira försäkrade ersätter 600$ per katt (år). Det är en liten summa jämfört med vad det kostar, den dyraste räkningen jag fått var år 2018 när Cooper drog ut 7 tänder och det kostade 2000$.


Både Cooper och Kira har varit väldigt trötta och har ont efter sina operationer. Vid TR-operation får katterna smärtstillande i några dagar. Utfodringen kan bli lite problematiskt eftersom katten inte får äta hårt foder på 10 dagar. Det har fungerat helt ok med Cooper för han äter det mesta, men Kira äter bara sitt torrfoder. Jag provade allt med henne 10 olika sorters blötfoder, löste upp hennes torrfoder i vatten och raw-food. Hon vägrade att äta och det var inte för att hon hade ont. Därför fick Kira leva på torsk som jag droppade näringsersättning på. Men efter 3 dagar började hon helt matvägra och även Cooper för han blev orolig för Kira. Vi åkte in omgående till veterinären och tog massor med blodprover men inga fel hittades. När vi kom hem från veterinären ställde jag fram hennes skål med torrfoder igen och hon började äta omgående. Så det är inte alltid så lätt att följa veterinärernas 100 rekommendationer efter en operation. För mig var det viktigaste att Kira skulle börja äta och då fick jag riskera att det bara gått 3 dagar sedan operationen. Allt läkte hur fint som helst i munnen.


Men jag ställer mig frågan, varför görs det inte mer forskning angående TR. Det är ingen ny sjukdom, man har t.om hittat kattdjur flera tusen år tillbaka som också haft TR. Handlar det om pengar eller vad handlar det om? Idag är enda lösningen på problemet att dra ut tänderna. Låt våra katter slippa lida i det tysta!