Fördomar om Sphynx

Tyvärr finns det väldigt många fördomar om Sphynx, jag får ett antal kommentarer och meddelande varje månad som handlar om fördomar. I många fall handlar det om okunskap och det gör mig bara glad att folk frågar mig istället för att tro på vad vissa skriver på olika forum. Men sen finns det även människor med både okunskap och fördomar, som sprider fakta som är helt felaktig. Jag hoppas att detta blogginlägget ska sprida fakta till personer som är mottagliga för det. Därför listar jag de vanligaste fördomarna jag får höra här nedan.


1. Det är inte normalt för en katt att vara naken.


Absolut får man tycka det, men sen att påstå att rasen inte borde få avlas på gör mig arg. För vem bestämmer egentligen vad som är normalt? Det blir en väldigt farlig väg att gå om någon ska sitta och bestämma vem som ska få skaffa barn eller inte. Vi kan jämföra med människor, ska inte vissa människor få skaffa barn för att de inte anses som ”normala” av vissa? Är det normalt att en hund ska leva inomhus när den egentligen är framavlad från en varg? Vi kan dra det hur långt som helst, men jag tänker stanna där. För mig är olikheter inget som är onormalt, oftast är olikheter det som skiljer en individ från mängden. '


2. Sphynx är mer sjuka än ”vanliga” katter.


Sphynx har inga specifika sjukdomar och problem som just kan pekas till rasen. HCM som är en hjärtsjukdom kan drabba alla kattraser (men vissa har fått för sig att Sphynx är mer drabbad än andra). HCM är en hjärtsjukdom som är ärftlig och köper man en Sphynx har alltid en seriös uppfödare HCM-scannat föräldrarna och du ska begära att få se dessa papper. Jag förespråkar även att köpa en Sphynx med stamtavla så kan man se HCM-papper på ett antal generationer.


3 Sphynx fryser alltid


Nä, det gör de inte. Har du en normal inomhustemperatur och inte släpper ut katten mitt i vintern fryser de inte. Sphynx kompenserar sin nakenhet med att de har en högre kroppstemperatur jämfört med andra katter. Därför har Sphynxar en hög ämnesomsättning för att hålla kroppsvärmen och äter oftast betydligt mer än katter med päls.


4 Man måste smörja in sin Sphynx hela tiden


Nä, det måste man inte. Om du måste smörja in din Sphynx så har den oftast någon hudsjukdom, som kan drabba alla katter. Fördelen med Sphynx är att man ser det omgående och kan medicinera. Katter är experter på att dölja när de har ont, vilket gör att en katt med päls kan gå med hudproblem i flera månader innan man upptäcker det.