Ångest, oro och depression mina egna tips 

Det finns ett antal artiklar och intervjuer angående min historia mellan 2016–2018 så kommer inte skriva någon lång version av det här. Jag får ett antal DM på Instagram varje månad där mina följare vill veta hur jag tog mig igenom helvetet och tips från mig hur jag bäst hanterar min ångest. Dessa tips är mina egna och det är inte alls säkert att de fungerar för dig. Jag har inte heller kollat om någon forskning osv stöder mina förslag. Men det viktigaste var att det fungerade för mig. Sen tror jag tyvärr att har man levt med ångest/depression under en längre tid får man nog vara beredd på att det väldigt lätt kommer tillbaka igen. Förslagen är utan inbördes ordning. 


Bakgrundsfakta

2016 diagnostiserades jag med akut depression som senare gick över till ångest och oro. 

 

1. Djur

Det absolut viktigaste för mig är Cooper och Kira. Att få komma hem till någon som aldrig dömer en och alltid ger äkta kärlek. Även känslan att känna sig behövd. Ett genomgående ord i alla mina tips är ”flytta fokus” och det gäller även här. Att Cooper och Kira hela tiden sökte sig till mig och ville bli klappade eller leka var ett sätt att skingra tankarna.

2. Träning

Kanske det tråkigaste förslaget för vissa, men också väldigt viktigt. Det är inte alltid så lätt att få fart på träningen och framförallt inte om man mår dåligt. Jag har egentligen alltid tränat och fortsatte även med det under tiden som jag hade extrem ångest och oro. Viktig del att komma hemifrån där ångesten ofta kan accelerera. Den timmen jag tränade fick mig att skingra tankarna och återigen flytta fokus. Bonusen efter träningen blev att jag kände mig tröttare på kvällen/natten och att min sömn blev bättre. Hitta en träning som passar dig, det finns inga rätt eller fel.


3. Hobby

Här kan man få timmarna att passera snabbt om man hittar något som intresserar en. Jag fick även en känsla av att jag faktiskt var bra på något. Jag hade egentligen inte någon hobby innan 2016 men jag fick en ny hobby mitt i min värsta tid i livet. Fotografering fastnade jag helt för och det var på den vägen som jag sedan startade min Instagram. Så det ena gav det andra.

4. Prata om det

Detta var det svåraste för mig. Jag hade inte pratat känslor på över 30 år och nu helt plötsligt behövde jag göra det för att orka med allt. Jag började prata med de ”lätta”, familj och närmaste vänner. När jag märkte att folk brydde sig om mig och lyssnade på mig då fick jag självförtroendet att våga prata öppet om det. År 2018 tog jag steget ut i media och berättade min historia. Det var då jag insåg att jag inte var ensam med ångest. Den känslan när man inser att man inte är själv gör väldigt mycket med måendet. Jag menar absolut inte att man behöver ta det ”extrema” steget och tala om för hela Sverige hur man mår. Men för mig var det en viktig del att få berätta min historia och förhoppningsvis hjälpa andra där ute.  

 
5. Arbeta

Fungerar absolut inte för alla. Men för mig var det en viktig del. Det första min läkare ville göra var att sjukskriva mig direkt. Men jag sa nej med motiveringen att det inte var mitt arbete som fick mig att må dåligt. Jag kunde fortfarande sköta mitt arbete och mina närmaste arbetskollegor visste om mitt mående vilket kändes tryggt. Det var ett sätt att komma hemifrån och återigen flytta fokus och känna sig behövd.


6. Naturen

Detta förslaget var det enklaste för mig att genomföra. Frisk luft, ljud och ljus kan göra under för ens mående. Hitta något ställe som du kan ladda dina batterier på, för mig var det havet och skogen. För någon annan kanske det är storstaden? Hitta ditt egna smultronställe. Jag behövde absolut inte ha någon att gå ut med, ibland var det skönare att bara gå ensam och ta in omgivningen omkring en. Jag började med korta promenader och sen ökade jag på tiden mer och mer.

7. Sjukvården

Sök alltid till sjukvården om du känner att det är ohållbart! Du måste ge sjukvården en chans innan du säger att det inte fungerar. Om du läst mina artiklar och intervjuer sökte jag omgående till sjukvården. Tyvärr hjälpte det inte mig utan jag fick hitta mina egna vägar att orka med att leva.

8. Våga säga nej!


Jag märkte att när jag hade öppnat upp angående mitt mående ville folk hitta på saker hela tiden, för att jag inte skulle behöva sitta ensam hemma. Det fungerar ett tag att säga ”ja” till allt och låtsas som att allt är bra. Men verkligheten kom ikapp mig när jag tillslut inte hade ork att göra saker. Då fick jag istället ångest för att jag sa nej och jag var tvungen att förklara att jag inte orkade hitta på saker hela tiden. Idag säger jag nej direkt till saker som jag inte känner för och tvingar inte mig att göra saker som jag inte vill.